Ca și în cazul altor terapii tradiționale (și nu numai) și acupunctura are avantaje și dezavantaje, riscuri și beneficii.
Beneficiile acupuncturii sunt reprezentate de:
– Siguranță, dacă este efectuată de către specialiști cu experiență;
– Efecte secundare foarte puține;
– Poate fi utilizată ca o metodă complementară de tratament;
– Devine din ce în ce mai disponibilă;
– Poate îmbunătăți în mod real controlul asupra unor tipuri de durere;
– Poate fi o alternativă dacă pacientul nu poate sau nu dorește să ia medicație analgezică.
Acupunctura poate fi considerată mai puțin sigură în cazul în care pacientul are tulburări ale coagulării și hemostazei, deoarece în această situație apare un risc considerabil pentru sângerări. Cele mai frecvente reacții secundare ale acupuncturii sunt durere, apariția unor hematoame și a sensibilității prelungite în zonele în care au fost introduse acele.
Acupunctura poate fi un important adjuvant al tratamentului medical clasic. În cazul în care doriți să apelați la o astfel de metodă, cel mai sigur este să discutați anterior cu medicul personal și să îi expuneți dorința dumneavoastră.
Acesta vă poate sfătui în legătură cu avantajele și dezavanajele acupuncturii în cazul bolii dumneavoastră. Acupunctura este recomandată în special în tratamentul unor afecțiuni cronice caracterizate prin durere al căror tratament medical este însoțit de numeroase reacții adverse, cum ar fi durerea din sindromul miofascial, din afecțiuni musculoscheletice sau din fibromialgie.
Specialiștii nu recomandă întreruperea unui tratament medical în favoarea utilizării unice a acupuncturii sau a altor metode terapeutice alternative. Acupunctura este foarte recomandată ca o măsură adjuvantă, nu ca tratament individual unic.