Primul pas al tratamentului prin acupunctură este diagnosticarea. La prima ședință se analizează semnele exterioare și simptomele: dureri sau disconfort, umflături, pete sau roșeață, vânătăi, capilare sparte. O altă analiză specifică acupuncturii este privirea în detaliu a limbii pacientului, pentru modificări de culoare, de textură și de simț al gustului.
Terapeutul va atinge și punctele energetice de pe corp, pentru a-și da seama dacă unele sunt dureroase sau încărcate de energie negativă. Spune-i despre orice simptom pe care îl resimți, chiar dacă pentru tine poate părea neimportant, cum ar fi cele legate de calitatea somnului și pofta de mâncare.
Ca și alte tehnici de medicină alternativă, acupunctura susține forța organismului de a se vindeca singur. Fiindcă nu presupune substanțe care pot afecta într-un fel sau altul echilibrul chimic din organism, dar nici tehnici invazive sau bruscarea corpului, acupunctura este indicată indiferent de vârstă, sex sau moștenirea genetică.
Primim des întrebarea de câte şedinţe este nevoie pentru a simţi beneficiile tratamentului prin acupunctură? Răspunsul este: depinde de caz.
Beneficiul se simte de la primele şedinte pentru afecţiuni acute sau cele instalate recent. În aceste cazuri sunt suficiente 10 şedinţe. La afecţiunile cronice prelungirea tratamentului depinde de răspuns individual şi de gravitatea dezechilibrului. Sunt persoane care vin o dată pe săptămână, altele care vin cum identifică un simptom nou, sunt persoane ce vin câte 10 şedinte de două ori pe an.
Acele de acupunctură sunt confecționate din platină, aur, oțel și argint sau din cupru. Noi la cabinet utilizăm ace din argint. Acul de acupunctură se introduce în piele aproximativ 2 mm, iar procedura nu este dureroasă. Pe durata procedurii pacienții se relaxează și pot apărea senzații de vibrații, căldură, furnicături în zonele de inserție a acelor sau de-a lungul meridianelor energice stimulate. De asemenea, se pot resimți mici dureri, asemănătoare unor ciupituri de țânțar în punctele care au un blocaj energetic major.
Cât durează și cât costă o ședință?
Durata și costurile tratamentului se pot discuta în cadrul unui consult, întrucât formulele de tratament sunt individualizate și trebuie stabilită o schemă de tratament care să acționeză asupra organismului și a afecțiunilor de care suferă fiecare pacient.
O sesiune de tratament poate dura de la 11 minute la o oră sau mai mult, în funcție de specificul fiecărei afecțiuni.