Persoanele care au efectuat un tratament cu acupunctură înțeleg despre ce anume este vorba. Este mai degrabă relaxant, decât dureros, așa cum s-ar putea crede.

Reacție imediată

Mulți pacienți spun că simt o relaxare foarte puternică în timpul și după tratamentul inițial. Această relaxare nu se referă doar la relaxarea corpului întins pe patul de tratament, dar și la a te simți mental liniștit și fericit emoțional. Unii pacienți au spus că nu au simțit așa o relaxare profundă niciodată. Acest efect de relaxare este de obicei prima reacție la tratamentul de acupunctură. Aceasta semnifică faptul că pacientul răspunde la tratament foarte bine. În medicina chineză, această relaxare este un semn că echilibrul și fluxul energetic a fost restabilit.

Unii pot simți o senzație de plutire a corpului, ca și când ar fi imponderali sau dimpotrivă, simt o îngreunare, ca și când corpul li s-ar afunda în pat. Conform experienței, senzația de imponderabilitate semnifică faptul că a existat un exces funcțional energetic, iar senzația de îngreunare semnifică creșterea nivelului energetic în caz de hipofuncție. Frumusețea acupuncturii constă în capacitatea de restabilire a stării de echilibru, indiferent de patologie.

Există însă și pacienți la care efectul de relaxare apare doar după câteva ședințe, fie pentru faptul că sunt mai puțin senzitivi la restaurarea echilibrului energetic sau mai agitați ca structură mentală. Anumiți pacienți pot simți după tratament senzație restantă de acupunctură, ca furnicături/durere la nivelul sau în jurul punctului de acupunctură. Această senzație rămâne în mod obișnuit câteva ore, rar o zi. Automasajul punctului poate reduce această senzație sau discomfort.

Uneori, o mică vânătaie poate apare la nivelul punctului. De regulă dispare în 3-5 zile la persoanele cu un status circulator bun sau până la două săptămâni la persoanele cu status circulator mai slab. Aplicarea de căldură locală poate grăbi vindecarea. Se va evita masarea excesivă a zonei.

Reacții după tratament, primele 24-48 de ore

Starea de relaxare poate dura ore sau zile, în funcție de fiecare persoană. Anumiți pacienți pot deveni sensibili emoțional pentru o scurtă perioadă de timp. Unii pot plânge fără motiv; pot să se întristeze pentru ceva ce s-a petrecut cu mult timp în urmă; nu pot tolera pe cei din jurul lor. În medicină chineză, este considerat un semn bun faptul că persoană își eliberează emoțiile. Toți avem un rezervor emoțional unde stocăm emoțiile noastre provocate de stresul zilnic și de experiența noastră de viață. Atunci când acest rezervor este plin, chiar și un incident minor îl poate face să se reverse. Rezultă o reacție emoțională disproporționată la un incident minor stresant. Mulți acoperă aceste emoții și le ascund. În timpul tratamentului de acupunctură, acest “capac” este dizolvat și emoțiile se revarsă. Este bine să dăm frâu liber emoțiilor din când în când. După această perioada de eliberare emoțională, care de obicei durează doar două sau trei zile, pacienții se simt mult mai liniștiți și mulțumiți.

În cazul pacienților cu dureri acute sau leziuni, acupunctura induce o incredibilă stare de eliberare a durerii care persistă. Pentru pacienții cu dureri cronice, reducerea semnificativă a intensității dureroase poate să nu rămână definitivă. De obicei durerea reapare după câteva ore sau chiar o zi. În medicina chineză se folosește compararea fluxului energetic din organism cu fluxul de apă din țevile unei clădiri (știm că sunt acolo, dar nu le vedem). Când știm că este o inundație în baie, știm că există un blocaj în sistemul de drenare. Similar, când există durere, medicul știe că există un blocaj al fluxului energetic. O durere cronică, în medicina chineză, este ca un sistem de drenaj blocat.

Acupunctura funcționează ca un instalator, aplicând presiune în anumite puncte pentru a sparge blocajul și astfel fluxul energetic să fie restabilit și durerea să dispară. Cu toate acestea, datorită faptului că durerea există de mult timp, straturile interne ale “țevii” sunt ruginite și au depuneri multiple. Atunci când fluxul energetic se restabilește, aceste “mizerii” se detașează și încep să se miște, producând noi blocaje mai târziu. Atunci, durerea reapare și mai puternica sau se produce în alte locuri. Pe măsură ce ședințele de acupunctură se repetă, fluxul va curăța în timp toate aceste reziduuri acumulate, iar meridianele vor fi libere. Dacă durerea reapare, nu va panicați și nu va îngrijorați, faceți anumite gesturi pentru a liniști durerea, cum ar fi odihnă, aplicarea unui ulei calmant sau dacă se înrăutățește, luați medicamente antialgice. Este important ca pacientul să ii acorde doctorului informații în ceea ce privește cât timp a trecut până la dispariția durerii, precum și asupra oricărei modificări în caracterul sau localizarea durerii.

Unii pacienți prezintă o creștere a frecvenței de urinare după ședința de acupunctură. Unii spun că nu se pot opri din urinat și de zece ori într-o după amiază, fără să fi băut mai multă apă. După cum este de așteptat, retenția de apă va fi semnificativ redusă. De asemenea, se pot produce modificări de tranzit intestinal: creșterea frecvenței, a volumului sau un miros mai puternic. Ambele sunt semne ale unei bune eliminări și indică creșterea nivelului metabolic al organismului sau, în termeni de medicină chineză, un flux energetic mai bun în meridianele rinichilor și splinei.

Pentru a te programa la o consultație sună la 0745 815 841.